A város története

Tiszavasvári a közel 15 000 fős kisváros három megye határán, Szabolcs -Szatmár – Bereg megye nyugati részén, a 36-os főútvonal mellett, Polgár és Nyíregyháza között található. A mai Tiszavasvári két település, Bűd és Szentmihály összeolvadásával jött létre. 1986-ban nyilvánították várossá.

A település legnagyobb ipari létesítménye az ICN Hungary Rt. , melyet Alkaloida néven alapított Kabay János 1927-ben.

A város nevezetességei közé tartozik bástyás kerítőfallal övezett református templom, mellette a Vasvári Pál Múzeum, mely több állandó és időszaki kiállítással várja látogatóit.

1912-re készíttette el a Dessewffy család a neogótikus stílusú római katólikus templomot, melyek névadója Szent Eleonóra.

A város bűdi részén található a Szent Miklós nevét viselő görög katolikus templom, melyet 1764-ben újjáépítettek, de végleges formáját csak a következő évszázadban nyerte el.

A Dessewffy kastély klasszicista stílusban épült a XIX. század közepén, melyben jelenleg a Vasvári Pál Középiskola, Szakiskola és Kollégium működik.

A Dogály-vagy Korniss-kúria épületét a Dogály testvérek építették a XIX. században, ma a Kornissné Liptay Elza Szociális és Rehabilitációs Központnak ad helyet.

Tiszavasváriban több óvoda, három általános iskola, közép-és szakiskola, gimnázium és zeneiskola működik.

Városunk híres szülőttei Kabay János, az Alkaloida Vegyészeti Gyár megalapítója, Kisszántói Pethe Ferenc polihisztor és mezőgazdász, valamint Vasvári Pál, aki az 1848-’49-es szabadságharc egyik kiemelkedő alakja.

Tiszavasvári a térség sport-, kulturális és üdülőközpontja. A gyógyvizű strand több medencével és sportpályákkal várja a szórakozni, pihenni vágyókat.

A horgászok a Kacsás-tónál és a Keleti- főcsatornánál hódolhatnak szenvedélyüknek.

A strandfürdő melletti Ifjúsági Tábor egyszerre 130 gyermek nyári pihenését, üdülését biztosítja kellemes környezetben.

A település kulturális és sport életében fontos szerepet töltenek be a Közművelődési-Sportközpont és Könyvtár intézményei. Ez a komplexum a sportrendezvényeken, kiállításokon, koncerteken, hangversenyeken, színi előadásokonkívül helyet ad a város amatőr művészeti csoportjainak, klubjainak.