Kárpátalján

HAT-18-02-0043

Határtalanul! program 2018.

Együvé tartozás iskolában és azon túl

2018.10.20-24.

Iskolánk a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Tiszavasvári Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma sikeres pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett, Határtalanul! program 2018. „Együttműködés középiskolák között” című kiírására.

A Pályázat célja, hogy országhatáron túli iskolával együttműködve megvalósulhassanak közös programok. Hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetű tanulók számára lehetőséget teremtsünk arra, hogy külhoni társakkal kerüljenek együttműködő kapcsolatba, ezáltal a résztvevő tanulók kompetenciái – szociális, életvitel, kommunikációs – fejlődjenek. Mindez hozzájárul a tanulmányi eredményeik és iskolai eredményességük javulásához.

„Nagyon örülünk, hogy a mi iskolánk nyerte a pályázatot, és részt vehettünk a többi szerencsés diáktársainkkal ezen a kiránduláson. Hatalmas élmény volt megismerni Kárpátalját, az ott élő magyarok hétköznapjait, szokásait.

Élményeink közé tartozik az is, hogy meglátogathattuk a híres Munkácsi várat. Betekinthettünk Makkosjánosi iskolájába, ahol érdekesnek találtuk, hogy az egyik tanulható szakma a sofőr volt. „

Dorn József, MolnárAdrienn

„Nagyon örülünk, hogy végzősként részt vehettünk a Kárpátaljára szervezett tanulmányi kiránduláson. Nagyon tetszettek az Ukrajnai szokások, de sok mindenben különböznek a magyar hagyományoktól, ezt érdekesnek találtuk. Számunkra különleges volt, hogy nem találkoztunk annyi közúti jelzőtáblával, ami Magyarországon megszokott, és a legtöbb helyen az utak macskakővel voltak kirakva. Az ottani Líceum a mi iskolánkhoz képest nagyon szegényes. Ezért örülünk, hogy a Nyíregyházi SZC Tiszavasvári Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumába járhatunk, és szép, rendezett, tiszta körülmények között tanulhatunk.”

12.A   osztály

„Az ukrajnai utazásunk rövidnek tűnt, ahhoz képest, hogy 5 napot voltunk, hisz olyan gyorsan eltelt ez a kis idő. A határon való átkelés kicsit lassan ment, de utána beindult az élet. A Makkosjánosiban található szállásra délután érkeztünk. A szobák kiosztása után nagyon tetszett az osztályfőnök reakciója, mikor megtudta, hogy velünk kell egy szobában lennie. Az első napon, egy bevásárlóközpont szerű piacot látogattunk meg Beregszász városában. Tetszett az ott élők közvetlensége, barátságos fogadtatása, valamit az, hogy sokan beszélnek magyarul. Voltunk az ottani iskolában is, ami számomra kissé fura volt, de annál érdekesebb. Jól elbeszélgettünk az ottani tanárokkal, és a mi tanárainkkal is sikerült az eddiginél is jobb kapcsolatot kiépítenünk. Az utolsó este tetszett a legjobban, amikor a kárpátaljai diákok meglátogattak minket a hotelben, ahol sokat beszélgettünk, nagyon jól szórakoztunk. A kirándulás során jobban megismertük egymást, valamint a Szabó Zoltán Igazgató Úrral is sikerült hosszasan elbeszélgetnünk. A hazaút sokkal rövidebbnek tűnt, ez lehet azért volt, mert mindenki vágyott haza. Továbbá szeretnénk megköszönni, hogy részt vehettünk a tanulmányi kiránduláson.”

12.B osztály